Skip to main content
Nuuksiossa Tapahtuu

Saunasta on hyötyä

By 13.2.20242 Comments

Tarinoita Savusaunasta

 

Eilen lämmitettiin taas savusauna yhdelle ryhmälle ja heidän poistuttua pääsin itsekin lauteille. Päivällä oli ollut paljon tekemistä ja ryhmän kanssa liikuttiin talvisessa luonnossa. Mietin, että miten sitä jaksaa joka päivä pitkät työtunnit ja aika fyysistäkin välillä. Tuli mieleen, että sauna on ollut itselle iso osa elämää aina ja sillä on varmasti jotain tekemistä oman hyvinvoinnin kanssa.

Tein pienen googlailun ja löysinkin mielenkiintoisia juttuja saunasta. Vähän saunan vierestäkin tuli luettua.

Saunan terveysvaikutukset

Wikipediassa oli näin: Runsas saunominen vähentää vuonna 2016 julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan dementian ja Alzheimerin taudin riskiä keski-ikäisillä miehillä[36]. Vuonna 2018 julkaistussa kansainvälisen tutkimusryhmän laatimassa tutkimuksessa havaittiin, että päivittäin saunovilla on myös yli puolet pienempi riski saada aivoinfarkti verrattuna kerran viikossa saunoviin.

Saunominen saattaa lisäksi lievittää kipuja ja se koetaan myös rentouttavan, rauhoittavan, puhdistavan ja virkistävän. Urheilusuorituksen jälkeen saunominen rentouttaa lihaksia ja poistaa maitohappoa. Saunominen ei tutkimusten mukaan ole vaarallista odottavalle äidille. Imeväisikäisille saunominen ei sovi, ja lapsille ei suositella kovin kuumaa saunaa.

Saunominen voi parantaa unensaantia ja unen laatua, sillä lämpötilan nousu kehossa lisää vireystasoon vaikuttavan serotoniinihormonin aineenvaihduntaa. Serotoniini on melatoniinin esiaste, ja sen puute vaikuttaa jossain määrin nukkumiseen.

Hikoilu ja huuhtominen puhdistavat ihon mikrobeista tehokkaammin kuin suihku ja kylpy. Hiki huuhtelee bakteerit sarveiskerroksesta ja hikirauhastiehyistä. Hiki emulgoi talirauhasten rasvaa ja tyhjentää talikertymistä. Hikoillessa irtoaa myös kuollutta ihosolukkoa, joka saattaisi muuten kertyä iholle paksuna karstana ja tukkia ihohuokoset.

Erittäin kuumaksi lämmitetyssä saunassa on aikoinaan tuhottu syöpäläisiä kuten täitä pito- ja vuodevaatteista.

Omat huomiot saunomisesta

Toki en kaikkea tuosta artikkelista pysty vahvistamaan, mutta osa kyllä sopii itseeni hyvin. Uni tulee hyvin, vaikka kiireistä pienyrittäjän arkea pyöritän. Urheilijatkin tekevät maitohappoihin kylmä/kuuma-hoitoa palautukseen. Itselläkin lihakset palautuvat hyvin, erityisesti talvella kun menee saunasta avantoon useamman kerran. Lumisessa maastossa liikkuminen on raskasta ja ei ole kuitenkaan koskaan mitään lihaskipuja aamuisin.

Saunominen kannattaa kuitenkin tehdä ”järki kädessä”. Ei ole syytä saunoa liian kauan kuumissa löylyissä ja erityisesti savusaunassa tulee ottaa huomioon turvallisuustekijät. Lämmittämisen jälkeinen tuuletus on tärkeää savusaunassa. Meillä saunot turvallisesti useiden vuosien kokemuksella.

Avantokin on mukavasti tuossa laiturin päässä ja siinä on suht matalaa. Eli voit turvallisesti käydä pulahtamassa ja jos tuntuu siltä että pitää huilata, niin jalkasi yltävät pohjaan.

Saunat lämmitetään vain ryhmille, mutta seuraa SoMe kanaviamme, koska teemme joskus yleisiä saunailtoja ja silloin voit tulla yksin tai kaksin. Omat vuorot miehille ja naisille. Tule nauttimaan savusaunasta!

Terveisin, Nuuksion Pekka

2 Comments

  • Janne sanoo:

    Hyvät on ollut löylyt siellä! Kiva kun aloit kirjoittamaan näitä juttuja tänne. Ollaan yhteyksissä, voitaisi taas tulla ton meidän porukan kanssa sinne.

  • Kiitos viestistä Janne, tervetuloa vaan joku kerta uudelleen. Hiihtoloma viikolla pyritään järjestämään taas yleinen saunavuoro erikseen saunavuorot naisille ja miehille. Yhdelle vuorolle otetaan maksimissaan 10 henkeä
    Avanto on suurin mitä meillä on koskaan ollut

    Pekka

Leave a Reply